tag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post4851082700382969802..comments2024-03-28T21:08:40.340+01:00Comments on Czytanki Anki: Iwaszkiewicz o babach wielkanocnychczytanki ankihttp://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-82525715061243814752018-03-29T15:13:57.327+02:002018-03-29T15:13:57.327+02:00Biszkopt też potrafi paskudnie opaść. Dobrze, że w...Biszkopt też potrafi paskudnie opaść. Dobrze, że w tym przypadku można mankamenty zakryć kremem.;) Ale rzeczywiście chuchanie na serniki w okresie wielkanocnym jest dość powszechnym zjawiskiem.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-31934595684606454832018-03-29T14:55:14.218+02:002018-03-29T14:55:14.218+02:00Ach, jako domowy ciastowypiekacz rozumiem katastro...Ach, jako domowy ciastowypiekacz rozumiem katastrofalny prospekt opadnięcia ciasta. Miewam tak z mym naczelnym sernikiem ;)<br /><br />PożeraczJNhttps://www.blogger.com/profile/11625089532865432515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-85749681401254565932018-03-28T18:33:43.260+02:002018-03-28T18:33:43.260+02:00Wyjątkowo złośliwy, chyba w domowym karcerze bym t...Wyjątkowo złośliwy, chyba w domowym karcerze bym takiego delikwenta zamykała przed świętami.;(czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-15026971475890864392018-03-28T18:32:23.867+02:002018-03-28T18:32:23.867+02:00Tym większe wyrazy uznania dla matki JI, która we ...Tym większe wyrazy uznania dla matki JI, która we współpracy z blacharzem opracowała własną blachę.;)<br />Ukraińskiej baby nie jadłam, ale np. baba muślinowa robiona z ok. 10 żółtek to prawdziwe niebo w gębie - lekka i puszysta.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-27093212498978099202018-03-28T18:29:23.550+02:002018-03-28T18:29:23.550+02:00;);)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-91951682397280167062018-03-28T09:32:31.828+02:002018-03-28T09:32:31.828+02:00Ależ złośliwy ten kuzyn Konrad... Niszczył pracę t...Ależ złośliwy ten kuzyn Konrad... Niszczył pracę tylu osób! :(Agnieszka (koczowniczka)https://www.blogger.com/profile/12007125482129713740noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-36758504499979715762018-03-27T21:48:24.051+02:002018-03-27T21:48:24.051+02:00O rany, dzisiaj pracowałem z butlą z ciekłym azote...O rany, dzisiaj pracowałem z butlą z ciekłym azotem, która posiadała specjalny zawór bezpieczeństwa, uniemożliwiający niekontrolowany wzrost ciśnienia przy nabijaniu, ale do głowy by mi nie przyszło, że podobny koncept można zastosować przy pieczeniu bab. Brzmi pysznie!Ambrosehttps://www.blogger.com/profile/06039380348372570961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-55031724269635899052018-03-27T20:33:57.746+02:002018-03-27T20:33:57.746+02:00Dzięki. Przezornie trzymam go w piekarniku bez prz...Dzięki. Przezornie trzymam go w piekarniku bez przeciągów :DPiotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-10433151208046182012018-03-27T20:33:01.874+02:002018-03-27T20:33:01.874+02:00Trzymam kciuki.;)Trzymam kciuki.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-42757990142755103162018-03-27T20:31:46.731+02:002018-03-27T20:31:46.731+02:00No ponoć. Dlatego słowiański zakwas będzie stosown...No ponoć. Dlatego słowiański zakwas będzie stosowniejszy. Jeśli wyjdzie :DPiotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-70773435577171600192018-03-27T20:30:28.810+02:002018-03-27T20:30:28.810+02:00Też to słyszałam. Ponoć nawet ze względu na klimat...Też to słyszałam. Ponoć nawet ze względu na klimat nie są dobre dla naszej diety.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-87924906490658240752018-03-27T20:29:06.772+02:002018-03-27T20:29:06.772+02:00Owszem, no i za dużo drożdży jednak nie powinno si...Owszem, no i za dużo drożdży jednak nie powinno się jeść.Piotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-15087081305830318052018-03-27T20:25:06.718+02:002018-03-27T20:25:06.718+02:00Na pewno nie. Drożdżowe są delikatniejsze, no i sm...Na pewno nie. Drożdżowe są delikatniejsze, no i smak inny.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-4421631923707462018-03-27T20:21:26.879+02:002018-03-27T20:21:26.879+02:00My piekliśmy dotąd chleby na drożdżach, ale to tro...My piekliśmy dotąd chleby na drożdżach, ale to trochę nie to samo.Piotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-35661185530608512022018-03-27T20:19:57.948+02:002018-03-27T20:19:57.948+02:00Fakt, inni też mogą się wykazać.;)
W sumie chwaleb...Fakt, inni też mogą się wykazać.;)<br />W sumie chwalebny jest ten powrót do kuchni "własnej roboty", jeszcze 10 lat temu w mojej rodzinie królowały jednak gotowe zakwasy. czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-8316008989417692522018-03-27T20:15:19.809+02:002018-03-27T20:15:19.809+02:00No skąd, żurkiem niech się mama i teściowa przejmu...No skąd, żurkiem niech się mama i teściowa przejmują, zamierzamy się gościć całe święta poza domem :DPiotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-72341874763820391942018-03-27T20:09:08.175+02:002018-03-27T20:09:08.175+02:00Ambitnie.;) Na żurek też zakwas własnoręczny?Ambitnie.;) Na żurek też zakwas własnoręczny?czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-54840518053706979112018-03-27T20:01:12.008+02:002018-03-27T20:01:12.008+02:00Podjąłem kolejną próbę hodowlaną, może na święta s...Podjąłem kolejną próbę hodowlaną, może na święta się uda upiec bochenek :DPiotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-23957231447634535962018-03-27T19:57:58.901+02:002018-03-27T19:57:58.901+02:00Nie trzaskam, więc nie wiem, jak to jest.;)
No tak...Nie trzaskam, więc nie wiem, jak to jest.;)<br />No tak, zakwas raczej lubi ciepło.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-16534380770506443702018-03-27T19:54:03.369+02:002018-03-27T19:54:03.369+02:00Przeciągi wiadomo, ostatnio przeziębiłem sobie zak...Przeciągi wiadomo, ostatnio przeziębiłem sobie zakwas na chleb :P Ale jednak od trzaśnięcia drzwiami wypieki nie opadają.Piotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-25971603052992895732018-03-27T19:51:41.630+02:002018-03-27T19:51:41.630+02:00Dwa wieprzaki pewnie tak, po jednym na dzień.
Czas...Dwa wieprzaki pewnie tak, po jednym na dzień.<br />Czasem opadają, ale mam wrażenie, że przeciągi nadal nie służą wyrastaniu. Moja babcia była jeszcze z tych, co chuchali na drożdżowe podczas pieczenia.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-59790026857074135952018-03-27T19:41:53.030+02:002018-03-27T19:41:53.030+02:00Ze dwa wieprzaki padały na bank. Pewnie stado drob...Ze dwa wieprzaki padały na bank. Pewnie stado drobiu. Swoją drogą, chyba mamy jakieś lepsze drożdże, bo te ciasta jakoś tak dramatycznie nie opadają :)Piotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-71464318448039646882018-03-27T19:29:43.732+02:002018-03-27T19:29:43.732+02:00Też bym chciała je zobaczyć.;) Bo zwykłe formy wyg...Też bym chciała je zobaczyć.;) Bo zwykłe formy wyglądają jak blaszaki po oleju albo czymś podobnym.<br />Własnie - skoro samych ciast było tyle, to co z mięsiwami? Strach się bać.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-9162664450739026742018-03-27T16:58:31.830+02:002018-03-27T16:58:31.830+02:00Normalnie rozpusta cukiernicza. Szczególnie fascyn...Normalnie rozpusta cukiernicza. Szczególnie fascynujące są te kominy z drzwiczkami bezpieczeństwa :)Piotr (zacofany.w.lekturze)https://www.blogger.com/profile/05087252794161905215noreply@blogger.com