tag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post3821495497207130772..comments2024-03-28T21:08:40.340+01:00Comments on Czytanki Anki: Kolacja à la Dawid Grosmanczytanki ankihttp://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-74676684480224239382013-11-06T09:11:18.505+01:002013-11-06T09:11:18.505+01:00Jadłam podobne danie z bakłażanem, ale ponieważ to...Jadłam podobne danie z bakłażanem, ale ponieważ to było w Gruzji, ser był lokalny.;) Chyba nawet lepszy od mozzarelli.;) Natomiast zupa z cukinii to dla mnie nowość - rozumiem, że ma kremową konsystencję?<br />Widzę, że Chimera jest mi pisana.;) Dzięki za rekomendację. Do Trattorii też może zajrzę.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-56768476208974161132013-11-05T22:05:13.663+01:002013-11-05T22:05:13.663+01:00Jak o kulinariach, to się wtrącę.Do cukinii bardzo...Jak o kulinariach, to się wtrącę.Do cukinii bardzo pasują zioła prowansalskie (np. w zupie)- pycha! A bakłażan to moje ulubione warzywo. Polecam grilowane plastry z bakłażana natarte papryką w proszku, pod koniec grilowania na każdy bakłażan należy położyć plasterek mozzarelli. Gdy lekko się podtopi- gotowe. Łagodzi ostrość i świetnie się komponuje. Spożywać na ciepło.<br />A tarta grzybowa prowokuje mnie do modyfikacji mojego obiadowego planu na jutro.<br />W Krakowie polecam Tatorię Soprano na ulicy św. Anny. Najlepsza pizza, kawa, canelloni ze szpinakiem, wino- wszystko prawdziwie włoskie, a nie tylko imitujące.Chimera jest świetna i tania.I znajduje się na tej samej ulicy, tylko troszkę bliżej rynku. PolecamLaura Bellini bloghttps://www.blogger.com/profile/15656471267265758574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-64304270974685011462013-11-03T19:32:08.916+01:002013-11-03T19:32:08.916+01:00Coś mi się zdaje, że wcześniej wypróbuję go sama w...Coś mi się zdaje, że wcześniej wypróbuję go sama w maszynie wycisnąć - b. lubię. Ostatnio jadłam placki ziemniaczane z dodatkiem selera - niezłe!;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-70626267582644201232013-11-03T16:02:38.578+01:002013-11-03T16:02:38.578+01:00Według mnie punkt obowiązkowy to sok z selera, a s...Według mnie punkt obowiązkowy to sok z selera, a sałatki to już dowolnie, wszystkie pyszne. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-57460495681260161102013-11-03T12:27:01.914+01:002013-11-03T12:27:01.914+01:00Mam nadzieję, że w ciągu najbliższego półrocza będ...Mam nadzieję, że w ciągu najbliższego półrocza będę mogła to sprawdzić.;) czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-3856836504462043402013-11-03T08:36:33.652+01:002013-11-03T08:36:33.652+01:00Bezwzględnie. :) Mam tylko nadzieję, że nadal trzy...Bezwzględnie. :) Mam tylko nadzieję, że nadal trzymają formę, bo to są impresje sprzed paru lat. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-55920933572040242782013-11-02T17:53:19.729+01:002013-11-02T17:53:19.729+01:00Chimerę polecała mi również Eireann. Widzę, że będ...Chimerę polecała mi również Eireann. Widzę, że będę musiała tam zajrzeć.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-11422254014808343162013-11-02T13:33:51.240+01:002013-11-02T13:33:51.240+01:00Następnym razem przetestujemy! :) Dla nas punktem ...Następnym razem przetestujemy! :) Dla nas punktem obowiązkowym jest zawsze Chimera.<br />Osobliwy widok został udokumentowany fotograficznie, kiedyś zaprezentuję. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-47539217872996896272013-11-02T13:15:38.468+01:002013-11-02T13:15:38.468+01:00Byłam tam raz (w 2007 r. chyba) i później nie powt...Byłam tam raz (w 2007 r. chyba) i później nie powtórzyłam tego doświadczenia. Za to za każdym razem udaję się na Sławkowską na pierogi kresowe czyli z kaszą gryczaną i wątróbką - jeszcze się nie zawiodłam.<br />Marsz jamników - to musiał być przedni widok.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-86421866410528106992013-11-02T13:11:34.692+01:002013-11-02T13:11:34.692+01:00Tak, to była sieć, składała się z czegoś w rodzaju...Tak, to była sieć, składała się z czegoś w rodzaju barów i była też taka typowa restauracja. Byliśmy w wersji tańszej i chyba to był błąd. Zaznaczam, że są to wrażenia sprzed kilku lat. Byliśmy wtedy w Krakowie z okazji corocznego marszu jamników! :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-77405998510798531522013-11-02T13:05:02.510+01:002013-11-02T13:05:02.510+01:00Jeśli masz na myśli pewną sieć gruzińskich (?) kna...Jeśli masz na myśli pewną sieć gruzińskich (?) knajpek, to też w niej byłam. Było smacznie, ale chyba mało gruzińsko.;(czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-10672069561659214382013-11-02T11:48:25.225+01:002013-11-02T11:48:25.225+01:00Byliśmy raz w gruzińskiej restauracji w Krakowie i...Byliśmy raz w gruzińskiej restauracji w Krakowie i wspomnienia nie są najlepsze, więc zdecydowanie trzeba będzie wyruszyć na degustację do Gruzji. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-48447091644491703752013-11-02T09:53:07.170+01:002013-11-02T09:53:07.170+01:00Może w jakiejś gruzińskiej restauracji potrafią ta...Może w jakiejś gruzińskiej restauracji potrafią tak przyrządzić bakłażany? Najlepiej naturalnie byłoby spróbować w Gruzji - inne słońce, inna tradycja kulinarna.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-5292062474879194222013-11-01T19:26:10.856+01:002013-11-01T19:26:10.856+01:00Bardzo zazdroszczę. Masz rację,że wyczucie tego mo...Bardzo zazdroszczę. Masz rację,że wyczucie tego momentu może nie być wcale łatwe: bakłażan musi być odpowiednio miękki, ale nie rozciapany.Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-40041810696538034262013-11-01T16:44:33.274+01:002013-11-01T16:44:33.274+01:00Pochwalę się: jadłam takie,;) Były pyszne. Nie wie...Pochwalę się: jadłam takie,;) Były pyszne. Nie wiem, czy sama potrafiłabym wyczuć moment, kiedy są gotowe do zawijania. Bakłażan z grilla (z przyprawami) też jest wyborny.czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-63145959032038276912013-11-01T16:33:35.248+01:002013-11-01T16:33:35.248+01:00Mnie bardzo nęci ten przepis. Ślinianki pracują in...Mnie bardzo nęci <a href="http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/roladki-z-bakazana-z-orzechami-gruzja.html" rel="nofollow">ten przepis</a>. Ślinianki pracują intensywnie, kiedy wyobrażam sobie ten smak. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-34804303983941135002013-10-31T19:27:58.303+01:002013-10-31T19:27:58.303+01:00:D
Kumin jest wg mnie niepodobny do niczego innego...:D<br />Kumin jest wg mnie niepodobny do niczego innego, do warzyw i ryżu b. pasuje. Ale skoro nie lubisz curry, to również on może nie przypaść Ci do gustu. Najlepiej gdzieś powąchać.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-13943258982121982252013-10-31T18:41:56.704+01:002013-10-31T18:41:56.704+01:00A ja się w dodatku odgrażałam, że go wypróbuję! I ...A ja się w dodatku odgrażałam, że go wypróbuję! I oczywiście zapomniałam... ;-(<br />Nie mam pojęcia, czy miałam już przyjemność z kuminem; z całą pewnością wiem, że nie znoszę curry.Eireannhttps://www.blogger.com/profile/14118355991750247420noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-47735584278240632952013-10-31T08:43:23.145+01:002013-10-31T08:43:23.145+01:00Ciekawy przepis na bakłażany był również tutaj:
ht...Ciekawy przepis na bakłażany był również tutaj:<br />http://czytankianki.blogspot.com/2013/03/tracey-lawson-w-miasteczku.html<br /><br />Bakłażany lubię za sam wygląd - kolor, opływowy kształt, miła w dotyku skóra. Dobrze też smakuje przyprawiony kuminem, ale nie wszyscy lubią tę przyprawę.;(<br /><br />czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-85782215087374346132013-10-30T19:50:28.483+01:002013-10-30T19:50:28.483+01:00Tak przyrządzone bakłażany muszą być znakomite! Sw...Tak przyrządzone bakłażany muszą być znakomite! Swego czasu było to moje rozczarowanie kulinarne - nawyobrażałam sobie nie wiadomo czego, a gdy wreszcie ich spróbowałam, okazało się, że są niemal jak cukinia ;-). Chociaż znacznie boleśniejszym było tabbouleh, zwłaszcza dla mojego portfela ;-(<br />Opisana kolacja wysoce smakowita, aż zgłodniałam. Chyba zrobię sobie wycieczkę do lodówki...Eireannhttps://www.blogger.com/profile/14118355991750247420noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-81162726792771755282013-10-30T19:47:22.202+01:002013-10-30T19:47:22.202+01:00Według mnie pycha, w każdym razie marzy mi się pow...Według mnie pycha, w każdym razie marzy mi się powtórka. :)<br />Smak jest ciekawy, ale rzeczywiście niezbyt stanowczy. :)Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-27884871207012721472013-10-30T19:15:32.648+01:002013-10-30T19:15:32.648+01:00Nie wpadłabym na połączenie cukinii z porem, ale t...Nie wpadłabym na połączenie cukinii z porem, ale to może być to! Chyba wypróbuję, bo pory b. lubię. <br />Spotkałam się z opinią, że bakłażany są bez smaku.;(czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-75989633113770076242013-10-30T19:12:35.933+01:002013-10-30T19:12:35.933+01:00Tartę robiła moja mama, cukinia podrasowana duszon...Tartę robiła moja mama, cukinia podrasowana duszonym porem. :) Bardzo ciekawy smak. <br />W ogóle bakłażany są u nas chyba trochę niedoceniane, a szkoda.Liraelhttps://www.blogger.com/profile/16019335287632040555noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-41919847944512536652013-10-30T18:56:27.337+01:002013-10-30T18:56:27.337+01:00Czego trzeba dodać do cukiniowej (oprócz przypraw)...Czego trzeba dodać do cukiniowej (oprócz przypraw), żeby nie była zbyt mdła? <br />Słodkie bakłażany b. mnie zainteresowały, ciekawe, co to za odmiana. W sosie pomidorowym i z pastą curry uwielbiam.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-875016384728234329.post-83709312564368867452013-10-30T18:54:13.053+01:002013-10-30T18:54:13.053+01:00Kolacja czy tarta?:) Bo dla mnie, o zgrozo, całoś...Kolacja czy tarta?:) Bo dla mnie, o zgrozo, całość.;)czytanki ankihttps://www.blogger.com/profile/00924936554265295862noreply@blogger.com