[…]
Przyjęłam
je z wyrazem głębokiej wdzięczności, położyłam jedno inari-zushi na pokrywce
pudełka i ugryzłam kawałek. Było absolutnie fantastyczne. Środek skrywał
nasiona sezamu i delikatny posmak wasali przecinający słodkość głęboko smażonego
tofu.
Kikuko Tsumura, Lekka praca nie istnieje, tłum. Paweł Szadkowski, Glowbook 2024, str.
233-234
Inari-zushi
wyglądają pysznie i nie wątpię, że smakują doskonale, niemniej w powieści Kikuko Tsumura Lekka praca nie istnieje tyle razy
pojawiała się herbata hōjicha, że
postanowiłam jej spróbować. Jest to popularna w Japonii zielona prażona
herbata. Ma niską zawartość kofeiny i jak powiedziała mi sprzedawczyni, smakuje
tak jak pachnie czyli słodkawą kawą, ewentualnie orzechem. Mój susz, i napar są
brązowe.;) Podobno dobrze komponuje się z tłustymi posiłkami oraz kremowymi
deserami, ponieważ prażony smak odświeża jamę ustną.
Sposób przygotowania:
1
łyżeczka liści hōjicha
Herbatę zalać wodą o temperaturze od 80-90°C. Czas parzenia jest krótki: 1-2 minuty w przypadku pierwszego parzenia, natomiast kolejne można przedłużyć do 3 minut, by lepiej wydobyć smak i aromat z suszu. Jedną porcję liści można parzyć trzykrotnie.
Ha! Jednak czytanie poszerza wiedzę. Jeszcze dwa tygodnie temu szukałbym informacji na temat pudełka bento, a teraz, po lekturze komiksu "Zen bez mistrza", już nie muszę :D Za to Twoje wpisy kulinarne zachęcają do poszukiwań i wieczorem będę szukał sklepu z herbatą hōjicha. Jestem fanem gorących napojów i lubię w tym zakresie eksperymentować :D
OdpowiedzUsuńDo dziś mnie nurtuje, jak bohaterka powieści mogła unieść bez problemu tysiąc pudełek bento, ale może w opakowaniu zbiorczym tyle ich się mieści.;)
UsuńHerbata bardzo mi zasmakowała, piję teraz codziennie. Już rozglądam się za sensownym dostawcą na przyszłość.;)
Po twoich wpisach kulinarnych zawsze mam chęć coś zjeść. Dobrze, że dziś jest o herbacie, to zaparzę sobie choć nie hojicha, ale jak trafię, to nie omieszkam wypróbować. Ostatnio polubiłam zieloną herbatę.
OdpowiedzUsuńMnie też chce się jeść, kiedy czytam o posiłkach. Nie zawsze, ale najczęściej tak.;)
UsuńCiekawa jestem, jak Ci posmakuje hojicha.