piątek, 16 września 2022

Przy stole z Deborah Eisenberg

 – Czyż to nie  wspaniale?    mówi Luther, gdy kelner rozstawia przed nimi pospiesznie obfite porcje śniadania.  – Dożyliśmy czasów, że jajka znowu są zdrowe.

 – A tyle lat mówiło się, że to czysta trucizna  – rzuca Duncan.

 – O, tak  – potwierdza Coral.  – Jak tylko jakieś znalazło się w pobliżu, człowiek przywierał do ściany.

 – A sos hollandaise?  – pyta Luther.  – Też jest już zdrowy? A bekon?

 – Moim zdaniem jesteśmy i tak za starzy, żeby się bać bekonu – stwierdza Roman.

Deborah Eisenberg, Tadź Mahal [w: Twoja kaczka jest moją kaczką], przeł. Kaja Gucio, Warszawa 2022 s. 61


Sos hollandaise czyli holenderski ma wielostronne zastosowanie. Pasuje do ryb i mięs, pasuje również do warzyw (np. idealnie komponuje się ze szparagami) oraz jaj.

Składniki na ok. 4 porcje:

4 żółtka
200 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały lub czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. W garnuszku stopić masło.

2. Żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na parze (w tym celu należy włożyć garnek ze składnikami do drugiego, większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego). 

3. Cały czas mieszając masę z żółtek, wlewać masło cienką strużką, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

4. Sos powinien zgęstnieć po dodaniu masła. Można go doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu, ponieważ nie nadaje się do odgrzewania (może się zwarzyć).


4 komentarze:

  1. To ponoć najtrudniejszy z najłatwiejszych sosów :) Wykraczają się na nim m. in. uczestnicy kulinarnych talent show.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój szwagier zrobił go kiedyś do tzw. warkocza z filetów kurczęcych i wyszedł mu znakomity, a gotuje niezbyt często.;) Do dzisiaj wspominamy te rozkosze podniebienia.;)

      Usuń
  2. Heh, potwierdzam, że jajka z sosem holenderskim na śniadanie to jednak trochę ciężka sprawa dla żołądka :)

    OdpowiedzUsuń