W Laekan Klara śpi na wąskiej sofie, która po rozłożeniu wchodzi do kuchni. Madame ma oddzielną sypialnię. Staruszka prawie nie odpoczywa – gotuje, smaży, postukuje noże, kłóci się z uczestnikami teleturniejów, wysyła Klarę po ryby do rybaków z placu św. Katarzyny, po mąkę, masło, śmietanę do walońskich mleczarzy. – Kup pomidory i lubczyk, ale u Flamandów, u nikogo innego. – Madame ma dużo zamówień, przygotowane potrawy układa na tacach, które dostawca ostrożnie przewozi na trwającą gdzieś uroczystość, kolację czy bankiet. – Ludzie chcą jeść proste, sycące, rosyjskie dania – wyjaśnia – to jest szuba, znasz ten salades, lubisz? Wiesz, jak jest szwedzki stół, gdzie każdy nakłada sobie ze wspólnego półmiska, ludzie rozkopują warstwy śledzia i buraków, bardzo brzydko to wygląda. Jedzenie musi być podane estetycznie – zżyma się. – Dlatego wypiekam kruche babeczki i w nich układam warstwy. A śledzia zastępuję ikrą, tak jest jeszcze ładniej – triumfuje podczas wygłaszania na dobranoc jednej e swych sławnych kulinarnych pogadanek.
Agnė Žagrakalytė, Klara. Bande desssinée przeł. Zuzanna Mrozik, Lublin 2022
- 3 średnie ziemniaki
- 3 średnie buraki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 3 jajka
- 5 matjasów w oleju
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól (do smaku)
- świeżo starty czarny pieprz (do smaku)
Uwielbiam tą sałatkę śledziową z buraczkami, choć generalnie za burakami nie przepadam, ale w tym zestawieniu niezwykle mi smakują. Minęła dopiero godzina od śniadania, a ja zrobiłam się głodna. I to głodna na śledzia. Chyba dziś kupię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż b. ją lubię, przy czym na ogół robimy bez buraków, bo nie lubimy się paprać.;) Na szczęście jestem syta, ale nie powiem, za parę godzin nie pogardziłabym.;) Również pozdrawiam.
UsuńNie czytać Czytanek przed śniadaniem. Nie czytać Czytanek przed śniadaniem. Nie czytać ... :D
UsuńZatem zapraszam dziś przed obiadem.;)
Usuń