czwartek, 25 kwietnia 2024

Szuba à la Agnė Žagrakalytė

W Laekan Klara śpi na wąskiej sofie, która po rozłożeniu wchodzi do kuchni. Madame ma oddzielną sypialnię. Staruszka prawie nie odpoczywa – gotuje, smaży, postukuje noże, kłóci się z uczestnikami teleturniejów, wysyła Klarę po ryby do rybaków z placu św. Katarzyny, po mąkę, masło, śmietanę do walońskich mleczarzy. – Kup pomidory i lubczyk, ale u Flamandów, u nikogo innego. – Madame ma dużo zamówień, przygotowane potrawy układa na tacach, które dostawca ostrożnie przewozi na trwającą gdzieś uroczystość, kolację czy bankiet. – Ludzie chcą jeść proste, sycące, rosyjskie dania – wyjaśnia – to jest szuba, znasz ten salades, lubisz? Wiesz, jak jest szwedzki stół, gdzie każdy nakłada sobie ze wspólnego półmiska, ludzie rozkopują warstwy śledzia i buraków, bardzo brzydko to wygląda. Jedzenie musi być podane estetycznie – zżyma się. – Dlatego wypiekam kruche babeczki i w nich układam warstwy. A śledzia zastępuję ikrą, tak jest jeszcze ładniej – triumfuje podczas wygłaszania na dobranoc jednej e swych sławnych kulinarnych pogadanek.

Agnė Žagrakalytė, Klara. Bande desssinée przeł. Zuzanna Mrozik, Lublin 2022


Szuba znana jest u nas jako sałatka śledziowa warstwowa, ewentualnie śledzie pod pierzynką. O ile w wersji rosyjskiej na wierzchu zawsze znajdują się buraczki, o tyle w polskiej wersji przykryte są na ogół sosem lub jajkami i szczypiorem.

Składniki (na 6 porcji):
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie buraki
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cebula
  • 3 jajka
  • 5 matjasów w oleju
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól (do smaku)
  • świeżo starty czarny pieprz (do smaku)
Sposób wykonania: Buraki oraz – w osobnym garnku - ziemniaki i marchew  ugotować (w łupinkach) razem w osolonej wodzie. Wystudzić i obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, każde w osobnej misce. Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Filety śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki sosu połączyć. W naczyniu układać kolejno: śledzie, cebulę, porcję sosu, startą marchew, ziemniaki, sos, buraki, sos i jajka. Wierzch posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam tą sałatkę śledziową z buraczkami, choć generalnie za burakami nie przepadam, ale w tym zestawieniu niezwykle mi smakują. Minęła dopiero godzina od śniadania, a ja zrobiłam się głodna. I to głodna na śledzia. Chyba dziś kupię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też b. ją lubię, przy czym na ogół robimy bez buraków, bo nie lubimy się paprać.;) Na szczęście jestem syta, ale nie powiem, za parę godzin nie pogardziłabym.;) Również pozdrawiam.

      Usuń