czwartek, 6 marca 2025

Kolacja według Katarzyny Michalczak

Janek dużo gotował. Każdego wieczoru podawał kolację z jednego z przepisów, które znajdował w kolejnych numerach czasopisma „Pani". Hela trzymała je na podłodze w łazience.

Kiedy stał przy kuchence, każdy krok musiał wyglądać tak jak w przepisie. Inaczej się wściekał. Rzucał wszystko i szedł do sklepu. Zostawiał zupę na gazie, ziemniaki przywierały. Zostawiał makaron w garnku, makaron robił się papką. Zostawiał ciasto na quiche w misce, ciasto wysychało. Bo w domu nie było gałki muszkatołowej.

Strasznie się o to kłócili.

  — Czy nie możesz chociaż raz odpuścić, darować sobie tej gałki, jak raz zrobisz quiche bez gałki, to też będzie dobrze, przecież i tak zawsze wychodzi ci pyszny! — Magda stała w ciasnej kuchni, myślała, że jeszcze chwila i go udusi.

Ich współlokatorka zamykała się w pokoju, trzaskały drzwi.

Katarzyna Michalczak, Klub snów, Warszawa 2019, s. 152

Quiche lotaryński (quiche lorraine) to jeden z najbardziej popularnych wypieków tego rodzaju, można powiedzieć - klasyka. Jest prosty w wykonaniu i smakuje naprawdę nieźle.

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

200 ml śmietany 22%

2 jaja
ok. 180 g boczku wędzonego
ok. 60 g sera gruyère lub cheddar
1 cebula lub biała cześć pora
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojone w kostkę masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, solą oraz 3-4 łyżkami zimnej wody, wyrobić na gładkie ciasto. Zbić w kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
  2. Boczek pokroić w paski, cebulę w półplasterki. Przesmażony boczek zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu udusić cebulę. Ser zetrzeć na tarce.
  3. Jaja połączyć ze śmietaną, przyprawić, dodać ser.
  4. Ciasto rozwałkować. Formę do tarty (średnica 26 cm) nasmarować masłem, można obsypać bułką tartą. Włożyć ciasto, uformować boki, spód nakłuć widelcem. Do środka wyłożyć boczek i cebulę, zalać masą jajeczną.
  5. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz